De Lagotto

De Lagotto is een oud ras. En ook weer niet. Al in de 16e eeuw is er sprake van een kleine hond met krulhaar die stoutmoedig alle weersomstandigheden trotseert en “blijmoedig het gevogelte naar de jager brengt”. Maar het droogleggen van de moerassen in Romagnola, het gebied waar deze oudst bekende retriever leefde, maakte het jachtinstinct van de Italiaanse Waterhond overbodig.

De kleine retriever werd een Truffelzoeker, en was daar zo succesvol mee dat in veel landen dat zijn naam is geworden; de Lagotto wordt door Duitstaligen aangesproken als Trüffel Hund. Doordat de Lagotto met andere rassen werd gekruisd dreigde dit unieke ras te verdwijnen. Een reddingsactie in de jaren 70 van de vorige eeuw op initiatief van Quintino Toschi leidde tot erkenning van een ras standaard in 1995, en in 2005 tot de definitieve erkenning door de FCI (Fédération Cynologique Internationale).

Meer informatie kun je vinden op de website van de Lagotto vereniging of op Wikipedia. De rasstandaard (in het Engels) geeft details over het uiterlijk, maar vrij weinig over het karakter van het ras. In algemene zin kunnen we er niet veel over zeggen, maar op de pagina van Tiffany vindt je informatie over hoe wij dat  ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *