Uit de kist de wereld in

VoorDeSite

25 September 2013

En nu zijn ze allemaal de deur uit. Afgelopen zaterdag ging Allegra Fenna op reis.  Eerst een paar dagen wennen met de nieuwe baas, en dinsdag op het vliegtuig. Het ging allemaal goed, voorbeeldig gedrag van onze Lagotto pup, en ze huppelt vrolijk rond in Michigan door het prairie gras. Fijn dat dit goed is gegaan.

En maandag was  het de beurt aan Allessandro Luca, waar we de laatste week toen het thuis al stiller werd, heel erg van zijn gaan houden met zijn toegeeflijke natuur. Altijd bereid om bij je te kruipen en even lekker te kroelen, om daarna weer de tuin in te rennen om de hoek waar hij wel in mocht geheel van planten te ontdoen. Hij is al weer gewend aan zijn nieuwe speelkameraad, een wat oudere ruwharige tekkel. Want Lagotto’s zijn een beetje de kat uit de boom kijkerig, maar als ze het goed vinden gaan ze er ook voor.

Dat is het einde van ons avontuur. Voorlopig in ieder geval. Rest ons de boel op te ruimen, de werpkist te verkopen, en we hebben nog wat speelgerei voor de liefhebber over.

14 September 2013

En dan is ook al weer de volgende de deur uit, Arduino Aidan, de kleinste van de drie mannen uit het nest. Naar Limburg, de verste weg tot nu toe. Een trieste dag deze zaterdag met regen en motregen, maar deze onverschrokken sterke vriend, die Italiaanse namen weten wat, heeft een goed thuis gevonden.

Wel een lange rit voor de boeg. Nog twee over, die nu lekker veel aandacht krijgen. En veel oefenen. Met de bus, kat bezoeken, socialiseren is hard werken!

11 September 2013

En nu is ook de eerste man uitgevlogen, Amadeo Noah. Het moest er een keer van komen, en hij komt heel goed terecht. En goed voorbereid. We hadden al een paar weken zijn mandje in huis en wat doeken om de nestgeur er goed in te krijgen. En dat is ook gelukt. Niet alleen de pups maakten gebruik van deze kleine mand, maar ook Tiff kon deze krappe maar zachte ruimte nog wel waarderen. Ze ligt altijd al in de mand met de oren en vaak de kop over de rand, dus dit ging ook wel!

Drie pups is in ieder geval makkelijker uitlaten. Je kunt nu alleen een rondje met de club lopen, en zo leren ze al aardig rondwandelen.

8 September 2013

Er is een tijd van komen, en er is een tijd van gaan. Zo ook met puppies. En de eerste twee zijn nu de deur uit. Vier puppies over, en ze blijven heftig als zes stuks bezig, met elkaar en met de buitenwereld.

De meiden gaan het eerst de deur uit. Annelisa Carina en Angelina Donne. We hebben de namen niet veel genoemd in deze blog, en de reden is dat we ze meestal bij hun kleur noemden. Het kleurbandje van wol dat ze vanaf de geboorte om de nek dragen. Maar nu is het tijd om de naam me trots te gaan dragen. Want er is een baasje, een nieuw baasje, die de verantwoordelijkheid over neemt. Wij zijn er gelukkig mee waar ze naar toe gaan, en zijn er van overtuigd dat ze daar een klinkende toekomst tegemoet gaan.

Tiffany lijkt er al snel vrede mee te hebben. De nieuwe baasjes werden vriendelijk binnen gelaten, eerst een waarschuwingsblaf, maar toen het goed volk bleek vond ze het prima. En we hebben nog 4 pups in huis, en daar is ze nog druk genoeg mee.

28 Augustus 2013

Het wordt tijd te wennen aan de boze buitenwereld. Maar langzaamaan uiteraard. Om te beginnen bezoek van een paar honden waar Tiff vaak mee speelt. Rustig aan, maar eigenlijk valt het allemaal erg mee. Ze zijn niet onder de indruk van die grote soortgenoten, wel nieuwsgierig. Er gaat een hele nieuwe wereld aan geuren open, en even later is het veel interessanter om weer met je broer of zus te spelen. Zo gaat dat in puppen land.

En daarna de eerste autorit, in de oude bench van ma, heel eng, en toch weer niet, en gezellig met elkaar keuvelend een korte rit naar het dichtstbijzijnd weiland waar het gras net vers gemaaid is. En dat is lekker! Geweldig, rennen door het gras. En in het diepe gras hinderlagen maken en de ander bespringen! De kleintjes huppelen door het hoge gras want er doorheen lopen is voor de dommen. En na afloop is het thuis heerlijk stil want ze dromen allemaal van de wijde wereld. Mooi is dat, jongen!

InDeWei

23 Augustus 2013

Karakter is een mooi boek van Bordewijk. En ook iets wat vaak aan honden wordt toegeschreven. Een karakter. De wetenschap heeft daar zo z’n twijfels bij heeft. Zie bijvoorbeeld het boek van John Bradshaw (mijn review). Maar dat je na 5 weken al verschillen in karakter kunt waarnemen is niet te ontkennen.

Zo zijn het vaak dezelfde die bovenop de ander zitten bij de onderlinge gevechten. En zeker niet altijd de kleinsten, maar eerder omdat het de fanatiekste zijn. Het is vaak dezelfde die de boel het eerst verkend. Het zijn altijd dezelfde twee die het meest bedelen om opgepakt en geknuffeld te worden. De grote jongens maken er een spelletje van de drinkbak buiten om te trekken, en halen ook andere streken uit.

Het enige dat ze allemaal hetzelfde hebben is hun eetlust. Rond een etensbak passen nog net 3 pups, dus met 2 bakken gaat het net. En die zijn in no-time leeg. Gezonde eetlust, dat zien we graag!

17 Augustus 2013

Tijd voor een update waar het door een korte vakantie en daarvoor drukke werk bezigheden even niet van kwam.

Om te beginnen zijn Luuk en ik allebei met YouTube in de weer geweest om de films bij een breder publiek bekend te maken. De langste is van pas geleden en laat ons viervoetig kroost tijdens en na het voeden zien: FilmLink. Maar oudere films zijn ook online gezet. Van kort na de geboorte bijvoorbeeld, of als ze drinken. Let vooral ook op de staartjes! En binnen spelend met elkaar, of ook buiten.

Het buiten spelen begint gemeengoed te worden. We kunnen ze nog niet te lang buiten laten, als ze buiten in slaap vallen beginnen ze na een tijdje te rillen, althans bij normale temperaturen, niet bij de bijna tropische waarden die zelfs nu nog een enkele keer worden gehaald. Binnen is het dan fijner, al kruipen ze ook buiten al lekker bij elkaar. Maar verder is de wereld prachtig, een heerlijke plek om te ontdekken en uit te proberen. Om je broer of zus te besluipen en te bespringen, of om in een strakke houtgreep te zetten.

De individuele verschillen worden ook steeds duidelijker. De een is altijd de eerste, de ander zoekt altijd het spel, een derde kijkt meestal rustig toe en duikt dan in het gewoel. De ene laat zich makkelijk oppakken, de andere spartelt hevig tegen. De verschillen zijn niet al te groot, maar toch.  En die verschillen worden snel groter hebben we afgelopen vrijdag gezien bij een bezoek aan een nest in Oldenzaal van Lagotto pups die 2,5 week ouder zijn. Stukken groter, en veel duidelijker verschillend in hoe ze zich presenteren. Dat beloofd wat!

Nog een tip. Ik heb net het boek Dog Sense van John Bradshaw. Mag ik ten sterkte aanbevelen door de beginnende, maar ook voor de ervaren hondenliefhebber. Ik heb er een recensie van geschreven

9 Augustus 2013

Wat er in gaat, komt er ook weer uit is een waarheid als een koe. En die geldt ook voor puppies. Het wordt dus een stuk drukker voor ons, al doet Tiffy nog steeds haar moederlijke plichten met grote inzet. Maar wij hebben er ook werk aan. Want onze kleine protegees doen sinds kort dat waar veel mensen honden niet om mogen: drollen leggen. Nog hele kleine natuurlijk, maar we kunnen melden dat de darmpjes prima werken. En ze gaan ook al meteen in de goede houding zitten zodat we ze soms nog op hun WC plaat kunnen zetten.

En ze kietelen. Ga, zoals ik, met blote voeten in onze “kennel” zitten en je komt niet bij! Mensen voeten zijn onweerstaanbaar voor kleine honden; ze moeten ze gewoon beklimmen, likken, er in bijten, haartjes plukken, alles doen wat honden met mekaar doen. Ze rijken heerlijk en ze vinden het prachtig om er mee te spelen! En als je ze dan kriebelt kijken ze aan met de kleine blauwe oogjes die typisch zijn voor een pup van drieënhalve week. Eventjes maar, want er moet weer worden gespeeld. Sorry, nu even geen tijd voor contemplatie, mens. Prachtig!

DSC03939

Regelmaat, dat komt er in. Drinken, spelen, slapen; en dan bij het wakker worden een plas of nog meer. En als je er snel bij bent nog netjes in de bak. En dan weer spelen. Broertje of zusje aankijken, beetje bijten, met je voorpoot eens kijken of ze meegeeft, de ander doet dat ook, en zo zijn ze gezellig bezig. Lopen gaat steeds beter, en sommigen trekken ook al een sprintje. Ze groeien nog steeds als kool. Opvallend is dat de verschillen in grootte blijven. 1-0 voor aanleg!

7 Augustus 2013

En opeens worden ze groot. Het gebeurt met je kinderen, een paar keer zelfs. En zo is het ook met puppies. Zo liggen ze nog alleen maar wat rond te hangen in de kist, drinken, en vooral veel slapen. En zo kunnen ze de achterpoten onder de kont krijgen en gaan ze de wijde wereld in. In ons geval een kleine ren in de kamer, maar toch.

En ze komen los! Ze vinden elkaar, zoeken elkaar op, focussen de net ontloken oogjes op een maatje en duiken er dan met hun hele hebben en houden op. Ze tuimelen over elkaar, likken mekaar, bijten mekaar. En alsof ze het hebben afgesproken gaan ze weer slapen en kruipen bij elkaar op het kleedje in de kist.

En ze hebben het eerste eigen voedsel op! Puppymelk, eerst onwennig, en langzamerhand steeds gretiger, lange slierten melk achterlatend op de vloer, maar ze krijgen het binnen. Ja ja, kleine wezentjes worden groot. En dat is nog maar het begin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *